Program
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Inriktning
Kock
Yrke
Kock, servitris och servitör
Kock
Bli en stjärnkock på Hvilangymnasiet!
Här är det verkligen från jord till bord. Jag tror det är ganska unikt att vi kan gå ut och plocka vindruvor eller tomater i skolans egna växthus.
Din passion för matlagning börjar här
Drömmer du om en karriär i restaurangbranschen? På Hvilangymnasiets kockutbildning får du alla verktyg du behöver för att lyckas i kökens spännande värld. Vår gymnasieutbildning till kock kombinerar kreativitet med hantverk och ger dig den perfekta grunden för en framgångsrik karriär.
Professionellt kök möter klassrum
Som kockelev på vårt gymnasium får du arbeta i toppmoderna kök med professionell utrustning. Här varvar vi teoretisk kunskap med praktisk matlagning under ledning av erfarna kockar som delar med sig av sina expertkunskaper. Vår kockutbildning på gymnasienivå följer branschens höga standarder och förbereder dig för arbetslivets alla utmaningar.
Från råvara till färdig rätt
På Hvilangymnasiets kockutbildning lär du dig allt från grundläggande matlagningstekniker till avancerad gastronomi. Du får djup kunskap om råvaror, smaker och näringsinnehåll. Som kockelev på gymnasiet utvecklar du även viktiga färdigheter inom menyplanering, livsmedelshygien och ekonomi.
Praktik på erkända restauranger
Under din tid på vår gymnasieutbildning till kock får du värdefull praktisk erfarenhet genom APL (arbetsplatsförlagt lärande) på välrenommerade restauranger. Många av våra tidigare elever har fått anställning direkt efter sin kockutbildning, tack vare de kontakter de knutit under praktiken.
Framtidsmöjligheter utan gränser
Efter avslutad utbildning väntar en värld av möjligheter. Våra tidigare elever arbetar idag som kockar på allt från prisbelönta restauranger till internationella hotellkedjor. Några driver egna verksamheter, medan andra har specialiserat sig inom catering eller produktutveckling.
Hållbarhet och innovation
På Hvilangymnasiet ligger vi i framkant när det gäller hållbar matlagning och moderna matkoncept. Du får lära dig om närproducerade råvaror, säsongsanpassad meny och hur man minimerar matsvinn – kunskaper som är ovärderliga i dagens restaurangbransch.
Välkommen till Hvilangymnasiets köksvärld!
Ta första steget mot din dröm – ansök till vår kockutbildning idag och bli en del av morgondagens matkreatörer!
Kursnamn | Poäng |
---|---|
Gymnasiegemensamma ämnen | 900 |
Engelska 5 | 100 |
Engelska 6 | 100 |
Matematik 1a | 100 |
Svenska 1 | 100 |
Svenska 2 | 100 |
Svenska 3 | 100 |
Idrott och hälsa 1 | 100 |
Historia 1a1 | 50 |
Naturkunskap 1a1 | 50 |
Samhällskunskap 1a1 | 50 |
Religionskunskap 1 | 50 |
Programgemensamma ämnen | 400 |
Hygien | 100 |
Livsmedel- och näringskunskap 1 | 100 |
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel | 100 |
Service och bemötande 1 | 100 |
Inriktningsämnen | 300 |
Mat och dryck i kombination | 100 |
Matlagning 1 | 100 |
Servering 1 | 100 |
Programfördjupning | 900 |
Matlagning 2 | 200 |
Matlagning 3 | 200 |
Matlagning 4 | 200 |
Matlagning -specialisering/Engelska 6 | 100 |
Specialkoster | 100 |
Entreprenörskap | 100 |
Individuellt val | 200 |
Valbara kurser | 200 |
Gymnasiearbete | 100 |
Gymnasiearbete NB | 100 |
2800 |
Utformat för dig
Skolan ligger på egen mark, bland lummiga trädgårdar, växthus och odlingar. I skolans utbildningskök sammankopplas ”från odling till tallrik”. Lokalerna är utformade för att du ska få en branschnära och bra utbildning!
Praktik och erfarenhet
Få spännande möjligheter att genomföra din praktik utomlands! Det ingår minst 15 veckor praktik hos företag där du får unik möjlighet att skapa viktiga kontakter från branschen inför arbetslivet – utomlands eller i Sverige.
Starta UF-företag
Under gymnasietiden får du, i samarbete med Ung Företagsamhet, starta och driva ett eget företag.
Högskolebehörighet
Du vet väl om att även de praktiska programmen ger högskolebehörighet? På Hvilan har du alla möjligheter framför dig.